Diş Çekiminden Sonra
Sayfa İçeriği
- Dişler çekildikten sonra ağız içerisine koyulan tamponu yaklaşık bir saat tutmanız gerekiyor. Tükürmek ve su ile ağzı çalkalamak yaranın açılmasına neden olabilir.
- Çekim yerinde sızıntı şeklinde kanama ilk 24 saat devam edebilir. 24 saati geçen kanamalarda dişi çeken hekimle irtibat kurup kontrole etmeniz önerilir.
- Diş çekimi sonrası uyuşukluk geçtikten sonra ağrı hissetmemek için diş hekiminin, size reçete ettiği ilaçları kullanmaya başlamanız gerekir. Doktorunuz diş çekimi sonrasında yara yerinin daha çabuk iyileşmesi için dikiş attıysa dudak çekilerek dikişler kontrol edildiğinde dikişin atma açılma riski olur. Bunu önlemek için dudağınızı çekerek o bölgeyi incelemeyiniz.
- Diş çekimi sonrası sigara içilmesi çekim yerinin enfeksiyona daha kolay yakalanmasına sebep olur.
- Diş çekimi sonrası alkol ve sigara kullanılması zararlıdır. Diş çekildikten sonra başınızı dik tutarak istirahat etmeniz iyi olacaktır. Yattığınızda çekim bölgesinde, ödem yani şişlik olma riski yüksek
- Çekim sonrası ilk gün sıcak ortamlarda bulunmayın sıcak çay, çorba, yemek şişmeye neden olabilir.
- Çekim yapıldıktan sonraki gün, dişlerimizi fırçalama ya başlamanız gerekir. Diş fırçası ile çekim yapılan yeri de hafifçe temizlersiniz çekim yaranız daha çabuk iyileşecektir. Fırçalama sonrası ağız gargarasının ağzınızda 2 dakika bekletmeniz önerilir.
- Cerrahi diş çekimi sonrası yüzde şişlik olabilir. Bazen şişlik ile beraber morluk da görülebilir. 1 hafta içerisinde geçen bir durum olan yüzde şişme ve morluk özellikle kemik kaldırılarak yapılan sıklıkla görülebilmektedir.
Diş Çekiminden Sonra Ne Zaman Yemek Yenir?
Uyuşukluğun geçmesi ve kanamanın durması için beklemek gerekeceğinden diş çekimi öncesi yemek yemiş olunmalıdır. Tok karnına diş çekim randevusuna gidilmesi önerilir. Yapılan lokal anestezidir nihayetinde geçer ama ne zaman geçeceğini öğrenmek istiyorsanız dişi çeken yada iğneyi yapan hekime sormanız daha doğru olur. Yapılan ilacın türü, kullanılan teknik ve hangi bölgenin uyuşturulduğu anestezi süresini etkiler.
Diş hekimi Sertaç Kızılkaya yapılan işleme göre ve işlem sonrası beklenen ağrı durumuna göre klniklerinde anestezi süresini ayarladıklarını belirtti.
Diş Çekiminden Kaç Gün Sonra Diş Fırçalanır?
İlk 24 saat kan pıhtısını bozmamak için fırçalama önerilmez. 24 saat sonra artık yara bölgesinin temizlenmesi gerekecektir. Bakteri plakları uzaklaştırıldığında çekim yaraları çok daha hızlı biçimde iyileşir.
Diş çektirenlerin sık yaptığı hatalardan birisi diş fırçalamaktan korkmaktır. Belki biraz ürkeklik diyebiliriz ama çok yanlış bir düşünce. Sakın diş çekilen bölgeyi fırçalamayı ihmal etmeyin. Çok bastıramasanız bile diş fırçası ile çekim yapılan yeri hafif hafif temizlemeniz gerekir. Çekim yarası temiz olduğunda çok hızlı bir biçimde iyileşecektir. Tam aksine yiyecek artıklarının biriktiği yaralar hem ağrı yapar hem de uzun süre malesef iyileşemezler.
Diş Çekimi Sonrası Pamuk Ne Zaman Çıkarılır?
1 saat sonra tampon veya pamuk çıkarılabilir. Kanama devam ediyorsa yeni bir tampon daha sıkı bir biçimde yerleştirilerek 1 saat daha ısırılmalıdır. Tükürülmemesi önemlidir. Her tükürmede çekim bölgesinden emiş yapılması nedeni ile kanama devam edecektir. Tükürük ile birlikte bir miktar pembelik görülmesi ilk 2 gün için normal kabul edilir. Ancak kan pıhtısı biçiminde kanama devam ediyor ise 24 saati geçti ise dişi çeken hekimi arayıp randevu alarak gidilmesi gerekir.