Kanal Tedavisi
Sayfa İçeriği
Diş hekiminiz dişinize kanal tedavisi uygulanması gerektiğini mi söyledi?
Ya da siz ağrıyan dişinize kanal tedavisi mi yaptırmak istiyorsunuz?
İçinde olduğunuz durum böyle ise emin olun yalnız değilsiniz.
Diş Neden Ağrır?
Gerçekte çözüm kolaydır, fakat hastalar korktukları için boş yere zaman kaybede ve diş ağrısı çekerler. Uzun zaman beklemek malesef dişin yitirilmesine neden olur.
Kanal tedavisi nasıl yapılır diye merak edenelere kısaca bilgi vereyim. Kanal tedavisi ile dişin içerisindeki pulpa odası ve kök kanalları içindeki damar ve sinirler temizlenir. Yani çıkarılır. Aynı zamanda kök biçilendirmesi yapılır. Bunda amaç organik artıkların uzaklaştırılması ve kanal deliğini içerisi eksiksiz dolacak şekile getirmektir. Kanal içi ovaldir ve oldukça dardır. Kanallar silindirik ve konik biçime getirildiğinde eksikiz doldurma mümkün olabilir.
Günümüzde kanal şekillendirme ve temizleme için gelişmiş nikel titanyum eğeler kullanılmaktadır. Kanal boyu hem diş röntgeni ile hem de kök boyu ölçen cihazlar ile tespit edilmektedir. Bu biçinmde artık kanal tedavisi tek seansta bitirilmektedir.
Ağrıya neden olan diş tedavi edilir ve üzerine kaplama yapılır.
Aklınızdan çıkarmayın, kanal tedavisi ağrı yapmaz aksine ağrıyı rahatlatır. Daha fazla bilgi alabilmek için bizimle irtibata geçin. Size kanal tedavisinin ne gibi durumlarda gerektiğini ve kanal tedavisi sırasında karşılaşacağınız güçlüklerden bahsedelim. Kanal tedavisi tamamlamadığında dişlerinizin nasıl ve kaç sene kullanabileceğinizi size anlatalım.
Randevu esnasında ve daha sonrasında sizlerle paylaşacağımız bilgiler ışığında kanal tedavisinin nasıl da rahat bir uygulama olduğunu göreceksiniz.
Doğal dişin kanal tedavisi ile ağızda kalması sayesinde
- Verimli çiğneme
- Doğal ısırma kuvveti ve çiğneme hissi
- Doğal görünüm
Diğer dişlerin çürük veya eksik dişten ötürü kötü etkilenmesini engelleme gibi faydaları vardır.
Kanal Tedavisi Ne Zaman Gerekir??
Dişin canlı bölümü olan pulpa içerinde damarlar, sinirler ve bağ dokusu bulunur. Bu doku diş kökü içinde de boru biçimde kanallar ile ilerler ve kök ucunda biter. Bahsettiğimiz canlı dokuda enfeksiyon oluşması durumunda veya travma ile görünür olması durumunda kanal tedavisine ihtiyaç duyulur.
Kanal tedavisinde dişin pulpa odası ve kanalların içinde yer alan yumuşak doku tahliye edilir. Kanallar bakterilerden temizlenir. Kök biçimlendirilmesi uygulanır. Bu işlem ile kök duvarları eğelenir. Kanal temizliği işlemlerinin kusursuz yapıldığına emin olduktan sonra kanalların içine dolgu malzemesi konulur. Bu işlemlerin toplamına kanal tedavisi adı verilir.
Sağlıklı bir dişin içinde sıvı dolaşımı vardır. Bu özellik dişe esneklik sağlar. Kanal tedavi sonrasında sıvı dolaşımı biter. Diş sürekli sıvı kaybeder ve daha kırılgan olur. Kanal tedavisi uygulanan dişlere bu sebeple kaplama yapılır.
Diş pulpası soğuk ve sıcak hassasiyeti oluşturur ve uyarı sistemi olarak kişiyi uyarır. Kanal tedavisi olan dişlerde ısı hassasiyeti yok olur.
Ağrıyan dişi kurtarmak için uygulanan tedavi hakkında öğrenilmesi gerekenler:
- Diş kanallarının ideal olandan farklı olması planlanan kanal tedavisini riske atabilir. Kanal tedavisi yapılan her diş kurtulmaz. Kimi zaman kanallar dar veya kapalı olabilir. Kimi zamanda çatallanan kanallar olabilir. Benzeri durumlarda dişe kanal tedavisi yapmak olasılık dışıdır.
- Temizlenmeye yatkın olan kanallar modern tedavi uygulamalar ile tedavi edilir ve uzun seneler kullanılır.
- Kanal tedavileri kullanım süresi arttıkça kök içerisinde rezorbe olan kanal patları sebebi ile tekrar gerektirebilirler.
- Başarı ile sonuçlanan kanal tedavisi devamında dişe kaplama yapmak tavsiye edilir.
- Kanal tedavisi ile dişin artık canlı olmadığını söyleyebiliriz. Canlı ne olursa olsun ölü işten iyidir.
- Zorunda olmadıkça dişlere kanal tedavisi yaptırmayınız.
- Kanal tedavisi ağrısız bir tedavi uygulamasıdır.
- Genellikle tek seansta bitse bile bazen birkaç seans sürebilir.
Kanal Tedavisi Ömrü Ne Kadar?
Kanal tedavisi işlemi sadece diş ağrısını geçirmez, dişi çekilmekten de kurtarır. Ölü olsa bile doğal diş kökümüz yapay oland kadar kullnışlıdır. Dişin çekimi sonrası işlev yitimi, estetik sorunlar ve konuşmayla ilgili sıkıntılar baş gösterebilir. Diş eksikliğinde implant ve diş köprüsü gibi hem maliyetli, hem de zahmetli işlemler ile uğraşmamak için ağrıyan diş için en kısa sürede harekete geçip dişi kurtarmak gerekir. Aşağıdaki diş röntgeni sol alt küçükazı ve büyük azı dişinde ağrı şikayeti ile gelen bir hastamıza ait. Diş çürüğü ileri safhada. Diş eti kanaması var. Ağız kokusu var. Bu durumda diş çekmeden kanal tedavisi uygulaması yapılan hasta bu iki dişi artık kendi dişi gibi kullanabiliyor.
Kanal tedavisi uygulandıktan sonra diş kendi dişiniz olduğu için sorunsuz kullanırsınız. Kanal tedavili dişin sorun çıkarma riski diğer dişlerinki kadardır. Tek yapılması gereken mümkün olan en kısa süre içerisinde dişin üzerine kaplama yapılmasıdır. Kanal tedavili dişler için en büuyük sorun kanal tedavili dişin kırılmasıdır.