Ortodonti Tedavisi (Diş Teli, Şeffaf Plak)

Eğri dişlerin düzeltilmsi için ortodonti tedavisi uygulanır. Alışılmış ortodonti uygulaması olarak diş teli uygulaması bilinse de şeffaf plak ile telsiz ortodonti uygulnması da mümkün olmaktadır. Konu ile ilgili Diş Hekimi Sertaç Kızılkayadan bilgi aldık. Dijital teknoloji sayesinde dişler tel takılmadan da düzeltilebilmektedir. Hangi vakalar için telsiz şeffaf plak ile ortodonti, hangi vakalar için diş teli ile ortodonti yapılacağını ancak klinikte muayene olduğunuzda belirleyebiliyoruz.  Şimdi ortodonti tedavi ile ilgili önemli konular ile devam edelim. Mesela ortodonti tedavisine ne zaman başlamak gerekir? Ortodonti tedavisi başlayınca nelere dikkat edilmesi gerekir? Ortodonti fiyatları ne kadar? Tedavi süresi ne kadar gibi. 

Ortodontiye Ne Zaman Başlamak Gerekir?

Ortodonti Tedavisi
Ortodonti Tedavisi

Ortodonti tedavisinden en iyi sonucu almak için bu tedaviye geç kalınmadan başlanması gerekir. Bilhassa gelişim devresinde meydana gelen diş çapraşıklıklarına zamanında uygulandığında çok iyi sonuçlar alınan bir tedavi metodudur. Ağızda oluşan kapanış bozuklukları ve dişlerdeki sıralanış bozuklukları çiğneme işlevini etkilediği gibi dişlerin arasında yemek artılarının kalmasına ve bunun sonucunda çürüklerin oluşmasına da sebebiyet verir. İyi temizlenemeyen diş araları zamanla diş eti hastalıklarına davetiye çıkarır. Bu sebeple ortodonti tedavisi en kısa zamanda uygulanmalı, diş eti ve dişler üzerinde meydana gelecek sorunların önüne geçilmelidir.

Dişlerde ortodonti uygulamasına gerek olup olmadığı yedi yaşından itibaren diş hekimlerince kontrol edilmelidir. Süt dişlerin düşüp yerine dişlerin çıktığı bu dönem dikkatle takip edilmelidir. Ortodonti tedavisi çoğu zaman çocuğun çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarında sıkıntı oluştuğu zaman akla gelir. Çocuğun ağızdan nefes alması ve çok ilerde veya geride konumlanmış çene yapısı ortodonti tedavisine gerek olduğunun göstergesidir. Yüz de ortaya çıkan anormallikler ortodonti tedavisine ihtiyaç olduğunu gösterebilir. Dişlerin birbirleri üzerine sürmesi ve damak ya da yanakta diş çıkması ortodonti tedavisine ihtiyaç olduğunu belirten en büyük alametlerdir.

Ortodonti tedavisi ortodonti uzmanı hekimlerce yapılır.

Ortodonti Tedavisine Başlayan Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Konular

Erken yaşlarda tespit edilen ortodonti tedavisi gereği daha kısa zamanda ve daha az maliyetle yapılır. Çünkü hastalık henüz ilerlememiş ve çocuğun kemik yaşının az olduğundan daha kolay gerçekleşebilmektedir. Olası en kısa sürede tedaviye başlamak önerilir. Çocukluk çağında başlanan tedavi daha iyi sonuçlar verse de her yaşta insan için ortodonti tedavisi yapılabilir. Yaşınız 30 40 hatta 60 olsa bile dişleriniz veya kapanış sorunlarınız var ise şayet size ortodonti tedavisi ile yardım edebiliriz. Unutulmaması lazım olan nokta ortodonti tedavisi yalnızca estetik gaye ile uygulanmalıdır.

Ortodonti tedavisi her yaştan insan için kapanış bozuklukları ve diziliş problemlerine çözüm getiren bir diş hekimliği uygulamasıdır. Ortodontist tarafından uygulanacak diş teli tedaviniz 1-2 sene zarfında nihayetlenir.

Ortodonti Tedavi Fiyatları

Zannedilenin aksine ortodonti fiyatları yüksek değildir. Özellikle İstanbul ili için ortodonti uzmanı sayısı fazla olduğundan diğer illere göre daha hesaplıdır. Uygulanacak tedavi türüne göre

Ortodonti Tedavisi
Ortodonti Tedavisi

hareketli veya sabit ortodonti tedavisi olabilir. Tedavi fiyatını belirleyen en önemli etkenler kullanılan malzeme ve tedavi süresidir. Diş hekimi dişlerinizi muayene ettikten sonra size çıkacak faturayı söyleyecektir. Tedavi süresi içinde (12-18 ay) taksit ile ödeme yapabilirsiniz. Tedavi boyunca 300 TL ile 500 TL arasında bir ödeme planı ile kaliteli bir tedavi görmek mümkündür.

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yemek yedikten sonra diş hekiminizin tarif ettiği biçimde dişlerinizi fırçalayın. Diş teli takıldıktan sonra diş fırçalamak daha da önemlidir. Çünkü besin artıklarının tutunması daha da kolaylaşmıştır. Diş fırçalamaya dikkat edilmediği takdirde tel çıktıktan sonra çürük tedavisi yaptırmanız gerekebilir.

  • Kullanılan protez ve apareyler anlatıldığı biçimde ve sürede takılmalıdır.
  • Apareylerin bozulma ve kırılmasına sebep olacak sert gıdalar, sakız, kola vb. tüketilmemelidir.
  • Ön dişler ile dürüm veya elma gibi sert yiyeceklerin koparılamamasına özen göstermelidir.
  • Çekirdeği olan meyveler çekirdek çıkarıldıktan sonra tüketilmelidir.
  • Genelde ağız içi apareye alışmak bir hafta kadar sürer. Kimi zaman dişlerde ağrı ve hassasiyet oluşabilir.
  • Nadiren ağız içinde yara oluşabilir. Benzeri bir problemle karşılaştığınızda doktorunuza haber vermeniz gerekir.

Ortodonti uzmanı nın verdiği randevuları düzenli takip etmeniz tedavinin planlanan sürede tamamlanması için gereklidir. Gitmediğiniz randevular tedavinin uzaması demektir. Ortodonti uzmanın beslenme alışkanlıklarınızı düzeltmesine izin vermeniz gereklidir.